W dniach 5 – 7 maja w naszej szkole odbyły się warsztaty edukacyjne na temat zdrowego odżywiania. Warsztaty dedykowane były dla klas biorących udział w „Programie dla szkół”, w ramach którego uczniowie otrzymują porcje mleczne i owocowo – warzywne do bezpośredniego spożycia. Każda z klas od I do V brała udział w jednym, dwugodzinnym warsztacie składającym się z części teoretycznej i części praktycznej. Dzieci wykonywały różne zdania, których celem było poznanie sposobu produkcji mleka/warzyw i owoców oraz ich właściwości zdrowotnych. Ponadto przygotowywały zdrowy posiłek. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał czapeczkę i fartuszek, porcje certyfikowanych produktów ekologicznych owocowo-warzywnych/mlecznych, a każda klasa dwa zestawy do zakładania ogródków klasowych. Warsztaty z pewnością przyczyniły się do utrwalenia posiadanej wiedzy na temat zdrowego odżywiania, ale również do nabycia nowych informacji i umiejętności kulinarnych.